Hvad er underernæring?

Hvad er underernæring?

Underernæring opstår, når kroppens behov for energi og næring ikke bliver opfyldt. Det skyldes ofte utilstrækkeligt indtag af mad og/eller et øget behov for energi og protein på grund af sygdom. Der er mange underliggende årsager til, at man får for lidt at spise, f.eks. nedsat appetit, begrænset evne til at tygge, synke og fordøje maden, udfordringer med at købe og tilberede maden, social isolation, sygdom samt faktorer, som skyldes behandling og medicin1.


Symptomer på underernæring

Underernæring fører til ufrivilligt vægttab samt tab af muskelmasse og muskelstyrke og kan påvirke helbredet på flere forskellige måder1:

  • Træthed
  • Øget risiko for faldskader
  • Forringet sårheling
  • Skrøbelighed og sarkopeni
  • Kraftesløshed/svækkelse
  • Nedsat modstandskraft over for infektioner

Underernæring i forbindelse med sygdom er almindeligt forekommende, især hos ældre og personer med langvarig sygdom. For at mindske risikoen for komplikationer er det vigtigt at forebygge og behandle underernæring. Hvis du mistænker, at du eller nogen i din nærhed er i risikozonen for underernæring, kan du tage vores selvtest. Hvis du får færre end 12 point, anbefaler vi, at du søger læge for at få foretaget en undersøgelse.


Underernæring kan både forebygges og behandles. Du kan modvirke tab af vægt og muskelmasse ved at spise flere mellemmåltider og berige din normale kost med protein og energi, f.eks. ved at spise mere æg, ost, fløde, olie og smør. Husk også, at der ikke må gå for lang tid mellem dagens sidste måltid og næste dags første måltid. Hvis det ikke er tilstrækkeligt, kan en læge eller diætist ordinere ernæringsdrikke til særlige medicinske formål som et supplement til din normale kost.


Nestlé Health Science tilbyder et bredt sortiment af velsmagende ernæringsdrikke, både saftbaserede og mælkebaserede ernæringsdrikke. Derudover tilbyder Nestlé Health Science sondeernæring, et fortykningsmiddel og en sveskedrik. Ambitionen er, at der skal være noget for enhver smag og ethvert behov.


Vores ernæringsdrikke og sondeernæring er klassificerede som fødevarer til særlige medicinske formål og skal anvendes under lægelig overvågning. De er beregnet ernæringsmæssig håndtering af patienter med underernæring eller i ernæringsmæssig risiko.

Survey

SELV-TEST

Tag vores selv-test for at se, om du er i risikozonen for underernæring.

Hvis du får færre end 12 point, anbefaler vi, at du kontakter din læge eller andet sundhedsfagligt personale for nærmere undersøgelse.

Download selv-test


Referencer:

  1. Volkert D et al. ESPEN guideline on clinical nutritionand hydration in geriatrics. Clin Nutr. 2018. Clin Nutr. 2019 Feb;38(1):10-47.
  2. Cederholm T, Barazzoni R, Austin P, et al. ESPEN guidelines on definitions and terminology of clinical nutrition. Clin Nutr 2017; 36: 49-64.