Hvad er skrøbelighed?

Hvad er skrøbelighed?

Skrøbelighed, også kaldet fragilitet, er et begreb, der anvendes i stadig større udstrækning til at beskrive en tilstand med sårbarhed og nedsat modstandsdygtighed, som skyldes, at kroppens evne til at tilpasse sig fysiske, psykiske og sociale anstrengelser løbende forringes på grund af alderen. Ved skrøbelighed har kroppen begrænsede reserver og kapacitet i de store organsystemer, hvilket fører til nedsat evne til at modstå stress (f.eks. traumer og sygdom) og øget risiko for negativ indvirkning på helbredet. Ofte er der større behov for hospitalsindlæggelse og øget risiko for fald og funktionsnedsættelse1.


Begrebet skrøbelighed kan defineres på forskellige måder, men for det meste beskrives skrøbelighed på baggrund af forekomsten af mindst tre af følgende fem kriterier: ufrivilligt vægttab, kraftesløshed eller udmattelse, svækkelse, langsom ganghastighed eller lavt fysisk aktivitetsniveau. Skrøbelighed er relateret til alder, men menes at kunne forebygges ved hjælp af livsstilsændringer1.


Underernæring og sarkopeni er to underliggende risikofaktorer for skrøbelighed

Utilstrækkeligt energi- og proteinindtag kan føre til blandt andet tab af muskelmasse og muskelstyrke samt forringet kropsformåen og sundhed. Hvis der ikke iværksættes tiltag, kan det føre til underernæring og sarkopeni. Eftersom sarkopeni og underernæring er almindelige underliggende faktorer ved skrøbelighed, er det vigtigt at sikre et tilstrækkeligt højt energi- og proteinindtag og at være fysisk aktiv1. Opretholdelse af muskelmasse er den bedste beskyttelse mod nedsat fysisk formåen.


Modvirk tab af vægt og muskelmasse

Du kan modvirke tab af vægt og muskelmasse ved at spise flere mellemmåltider og berige din normale kost med protein og energi, f.eks. ved at spise mere æg, ost, fløde, olie og smør. Husk også, at der ikke må gå for lang tid mellem dagens sidste måltid og næste dags første måltid.

Det er også vigtigt, at det protein, du indtager, er af høj kvalitet, eftersom det er nemmere for kroppen at optage, og det indeholder en større andel essentielle aminosyrer. Fødevarer, der indeholder proteiner af høj kvalitet, er blandt andet mejeriprodukter, æg, kød, fisk og sojaprotein. Komælk indeholder to typer protein, som begge er af høj kvalitet: valle og kasein. Både valle og kasein indeholder det fulde spektrum af essentielle aminosyrer og forgrenede aminosyrer, men valle indeholder en højere andel af den essentielle aminosyre leucin, som har stor betydning for muskelproteinsyntesen2. Husk at fordele proteinindtaget jævnt over hovedmåltiderne (morgenmad, frokost og aftensmad), og prøv at spise mindst 25-30 gram protein pr. måltid for at optimere muskelproteinsyntesen2.

Hvis det ikke er tilstrækkeligt, kan en læge eller diætist ordinere ernæringsdrikke til særlige medicinske formål som et supplement til din normale kost. Kontakt din læge eller diætist, hvis du mistænker, at du eller nogen i din nærhed risikerer at udvikle skrøbelighed.



Referencer

  1. Cederholm T, Barazzoni R, Austin P, et al. ESPEN guidelines on definitions and terminology of clinical nutrition. Clin Nutr 2017; 36: 49-64.
  2. Bauer J et al. Evidence-Based Recommendations for Optimal Dietary Protein Intake in Older People: A Position Paper From the PROT-AGE Study Group. Volume 14, Issue 8, 2013, 542-559.