Hvad er sarkopeni?

Hvad er sarkopeni?

Sarkopeni er kendetegnet af et progressivt tab af muskelmasse, muskelstyrke og muskelfunktion, hvilket har ugunstige effekter på helbredet. Sarkopeni deles som regel op i to forskellige sygdomstilstande: primær sarkopeni og sekundær sarkopeni. Primær sarkopeni forårsages af aldersrelateret muskeltab, mens tabet af muskelmasse, muskelstyrke og muskelfunktion ved sekundær sarkopeni skyldes sygdom, inaktivitet og/eller underernæring. Sekundær sarkopeni kan ofte forebygges og behandles, hvis man iværksætter de rigtige tiltag1,2.


Sarkopeni er en alvorlig tilstand, som har mange konsekvenser1,2:

  • Lav livskvalitet
  • Øget risiko for fald og frakturer
  • Øget risiko for funktionsnedsættelser og afhængighed af andre i daglige gøremål
  • Øget sygelighed og dødelighed
  • Øget behov for hospitalsindlæggelse

Vægttab er ikke en "normal" konsekvens ved aldring

Utilstrækkeligt energi- og proteinindtag kan føre til vægttab, men også til tab af muskelmasse og muskelstyrke samt forringet kropsformåen og sundhed. Hvis der ikke iværksættes tiltag, kan det føre til underernæring og sarkopeni. Derfor er det vigtigt at sikre et tilstrækkeligt energi- og proteinindtag samt at være fysisk aktiv1,2. Opretholdelsen af muskelmasse og stærke knogler er den bedste beskyttelse mod nedsat fysisk formåen.


Modvirk tab af vægt og muskelmasse

Du kan modvirke tab af vægt og muskelmasse ved at spise flere mellemmåltider og berige din normale kost med protein og energi, f.eks. ved at spise mere æg, ost, fløde, olie og smør. Husk, at der ikke må gå for lang tid mellem dagens sidste måltid og næste dags første måltid.

Det er også vigtigt, at det protein, du indtager, er af høj kvalitet, eftersom det er nemmere for kroppen at optage og indeholder en større andel essentielle aminosyrer. Fødevarer, der indeholder proteiner af høj kvalitet, er blandt andet mejeriprodukter, æg, kød, fisk og sojaprotein. Komælk indeholder to typer protein, som begge er af høj kvalitet: valle og kasein. Både valle og kasein indeholder det fulde spektrum af essentielle aminosyrer og forgrenede aminosyrer, men valle indeholder en højere andel af den essentielle aminosyre leucin, som har stor betydning for muskelproteinsyntesen3. Husk at fordele proteinindtaget jævnt over hovedmåltiderne (morgenmad, frokost og middag), og prøv at spise mindst 25-30 gram protein pr. måltid for at optimere muskelproteinsyntesen3.

Hvis det ikke er tilstrækkeligt, kan en læge eller diætist ordinere ernæringsdrikke til særlige medicinske formål som et supplement til din normale kost. Kontakt din læge eller diætist, hvis du mistænker, at du eller nogen i din nærhed risikerer at udvikle sarkopeni.



Referencer

  1. Volkert D et al. ESPEN guideline on clinical nutritionand hydration in geriatrics. Clin Nutr. 2018. Clin Nutr. 2019 Feb;38(1):10-47.
  2. Cederholm T, Barazzoni R, Austin P, et al. ESPEN guidelines on definitions and terminology of clinical nutrition. Clin Nutr 2017; 36: 49-64.
  3. Bauer J et al. Evidence-Based Recommendations for Optimal Dietary Protein Intake in Older People: A Position Paper From the PROT-AGE Study Group. Volume 14, Issue 8, 2013, 542-559.