Næringsbehov hos ældre

Næringsbehov hos ældre

En velafbalanceret kost er vigtig for helbredet

For at få et godt helbred anbefales det at få en varieret og afbalanceret kost i den rigtige mængde, men det er ikke altid så nemt. Forskning viser, at en række næringsstoffer, der er vigtige for et godt helbred, ofte er begrænsede i ældre menneskers kost.


Energi

På grund af mindsket muskelmasse og mindsket fysisk aktivitet har energibehovet en tendens til at falde, i takt med at alderen stiger. Til gengæld kan sygdom (f.eks. inflammation, feber og visse lægemidler) øge energibehovet. De europæiske retningslinjer (ESPEN guidelines) anbefaler minimum 30 kcal/kg kropsvægt/dag som en grov retningslinje for energibehovet hos ældre og 32-38 kcal/kg kropsvægt/dag til ældre, underernærede personer1. Hvis kroppens behov for energi og næring ikke opfyldes, risikerer man at blive underernæret. Underernæring og ufrivilligt vægttab fører ofte til mindsket muskelmasse og muskelstyrke og kan påvirke helbredet på flere forskellige måder. Læs mere om underernæring her.


Protein2

Proteiner er kroppens byggesten og et næringsstof, som er ekstra vigtigt for ældre. Med alderen bliver vi dårligere til at optage, danne og genopbygge muskelprotein og dermed opretholde kroppens muskelmasse. Proteinbehovet stiger derfor i takt med alderen, og et tilstrækkeligt indtag er vigtigt for at opretholde muskelmasse, kropsfunktion og helbred. I forbindelse med sygdom, stress og skader (f.eks. infektioner, inflammation, sårheling og vævsregenerering) stiger tabet af protein og dermed også proteinbehovet.


Proteiner er opbygget af aminosyrer. Nogle af disse er 'essentielle', hvilket betyder, at de er livsnødvendige og skal indtages med den daglige kost, eftersom kroppen ikke selv kan producere dem. Det er vigtigt, at proteinet er af høj kvalitet, for eksempel komælk, æg og sojaprotein, da de i så fald er nemmere for kroppen at optage og indeholder en større andel essentielle aminosyrer.


Komælk indeholder to typer protein, som begge er af høj kvalitet: valleprotein (20 %) og kaseinprotein (80 %). Både valle og kasein indeholder det fulde spektrum af essentielle aminosyrer og forgrenede aminosyrer, men valle indeholder en højere andel af den essentielle aminosyre leucin, som har stor betydning for igangsættelsen af muskelproteinsyntesen2.


Hvor meget protein har ældre brug for?

Det anbefalede daglige proteinindtag for voksne er 0,8 g protein/kg kropsvægt/dag. Mange eksperter inden for ernæring anbefaler, at ældre har et højere proteinindtag sammenlignet med yngre voksne. Til voksne anbefales ofte et indtag på 1,0-1,5 g protein/kg kropsvægt/dag afhængigt af ernæringsstatus, fysisk aktivitetsniveau, sygdomme og tolerance2.


Det betyder, at:

  • En mand, som er over 65 år og vejer 80 kg, har brug for at indtage 80-120 g protein om dagen, hvilket svarer til 258-387 g kyllingebryst.
  • En kvinde, som er over 65 år og vejer 60 kg, har brug for at indtage 60-90 g protein om dagen, hvilket svarer til 194-290 g kyllingebryst.

Husk at fordele proteinindtaget jævnt over hovedmåltiderne (morgenmad, frokost og aftensmad), og prøv at indtage mindst 25-30 gram protein (2,3-2,8 g leucin) pr. måltid for at optimere muskelproteinsyntesen2.


Protein i kosten

Kød, fisk, fjerkræ, æg, soja og mælkeprodukter har et højt indhold af protein. Disse produkter indeholder samtlige essentielle aminosyrer. Bønner, linser, kornprodukter og nødder er gode vegetabilske proteinkilder4.


Fibre

Det er vigtigt at indtage fibre nok til, at tarmene kan fungere optimalt. Fibre er gode for tarmmikrobiotaens sammensætning og tarmenes funktion. Hvis man har problemer med hård mave, er det vigtigt at spise mange fibre og drikke rigeligt med vand, eftersom fibre binder vand. Fuldkornsprodukter, grøntsager, rodfrugter, frugt og bær har et højt indhold af fibre. Det anbefales, at voksne spiser 25-30 g fibre om dagen3.


Andre næringsstoffer, der er vigtige for ældre4

  • Vitaminer er vigtige for kroppens energiproduktion og enzymaktivitet. F.eks. kan B2-, B6- og B12-vitamin bidrage til mindsket træthed og udmattelse.
  • D-vitamin og calcium bidrager til normal knoglevækst og muskelfunktion, og spiller en vigtig rolle for at mindske risikoen for knogleskørhed, fald og frakturer.
  • C-vitamin er en vigtig antioxidant, som bidrager til, at immunforsvaret fungerer normalt. C-vitamin er også vigtig for kollagenbindingen (knogle, brusk, tandkød og tænder) og bidrager til at mindske træthed og udmattelse.
  • Omega-3 bidrager til immunforsvarets normale funktion.
  • Vand er ikke et næringsstof i sig selv, men indgår i stort set alle metaboliske processer i kroppen. Vand er vigtigt for at undgå dehydrering og for at opretholde en god væskebalance i kroppen.

En sund og velbalanceret kost er vigtig for, at ældre skal få opfyldt deres næringsbehov. Ved behov kan en læge eller diætist ordinere ernæringsdrikke til særlige medicinske formål som et supplement til den normale kost. Kontakt din læge eller diætist, hvis du eller nogen i din nærhed risikerer at udvikle underernæring.


Nestlé Health Science tilbyder et bredt sortiment af velsmagende ernæringsdrikke, både saftbaserede og mælkebaserede ernæringsdrikke. Derudover tilbyder Nestlé Health Science sondeernæring, et fortykningsmiddel, fiberpulver og en sveskedrik. Ambitionen er, at der skal være noget for enhver smag og ethvert behov.


Vores ernæringsdrikke og sondeernæring er klassificerede som fødevarer til særlige medicinske formål og skal anvendes under lægelig overvågning. Beregnet til ernæringsmæssig håndtering af personer med underernæring eller i ernæringsrisiko risiko for underernæring.



Referencer

  1. Volkert D et al. ESPEN guideline on clinical nutrition and hydration in geriatrics. Clin Nutr. 2018. Clin Nutr. 2019; 38(1):10-47.
  2. Bauer J et al. Evidence-Based Recommendations for Optimal Dietary Protein Intake in Older People: A Position Paper From the PROT-AGE Study Group. Volume 14, Issue 8, 2013, 542-559.
  3. Livsmedelsverket. Fibrer [webbsida]. Senest ændret: 2020-09-21. https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/naringsamne/fibrer
  4. Nordiska ministerrådet. Nordic Nutrition Recommendations 2012: Integrating nutrition and physical activity. 5th ed. Copenhagen: Nordisk Ministerråd, 2014.