Stærke knogler er den bedste beskyttelse mod frakturer

<style>     .page-node-type-page .page-header {         text-transform: none;     }      h2 {         font-size: 23px;

Knogleskørhed er et stort problem hos ældre, især kvinder. Mange rammes af frakturer, og det kan få konsekvenser for både helbred og livskvalitet. D-vitamin har stor betydning for kroppens optagelse af calcium og bidrager dermed til stærke knogler1.


I takt med at vi lever længere, stilles der stadig større krav til vores knogler. For at knoglerne skal holde sig stærke, sker der en konstant nedbrydning og opbygning af knoglemasse. Ved knogleskørhed er nedbrydningen større end opbygningen, hvilket gør, at knoglerne bliver svagere og svagere. Opbygningen afhænger blandt andet af, at man får nok calcium2.


Både muskel- og nerveceller har brug for calcium for at fungere, hvilket de hovedsageligt får fra knoglerne. Det er derfor vigtigt for hele kroppen, at man opretholder et korrekt calciumniveau i knoglerne. D-vitamin spiller en vigtig rolle for at hjælpe kroppen med at udnytte det calcium, som vi indtager via kosten, og det kan dermed bidrage til at mindske risikoen for knogleskørhed2.


D-vitamin er med til at optimere calciumniveauerne i kroppen på tre forskellige måder2:

  • Øger optagelsen af calcium via tyndtarmen 
  • Regulerer udsondringen af calcium fra knoglerne til blodet 
  • Bidrager til at aktivere nyrerne, som får calciummet til at blive i kroppen

Stærkere knogler og en sund kost er med til at minimere risikoen for frakturer3

Fald og faldskader blandt ældre er et stigende folkesundhedsproblem. Kvinder er mest udsatte, eftersom deres gennemsnitslevealder og risiko for at udvikle knogleskørhed er højere. En fraktur kan være meget lang tid om at hele, hvilket kan føre til social isolation, nedsat fysisk formåen og fremskyndet aldring. Optimale niveauer af D-vitamin og calcium bidrager til stærkere knogler, hvilket mindsker risikoen for frakturer. 


Solen er vores vigtigste kilde til D-vitamin1

D-vitamin produceres i vores hud, når den eksponeres for sol, hvilket gør den til vores vigtigste D-vitaminkilde. I Norden sker dette kun midt på dagen i sommerhalvåret. Kun da står solen tilstrækkeligt højt på himlen til, at der kan produceres D-vitamin i huden. For personer med lys hud kan det i denne periode være nok at få 15 minutters sollys på bar hud et par gange om ugen for at få opfyldt kroppens behov for D-vitamin. Det er vigtigt, at man går i kortærmede bluser eller shorts – hvis arme og ben er dækket af tøj, forhindrer det, at der dannes D-vitamin i huden. Personer, der er mørke i huden, har brug for at være længere tid i solen for at danne lige så meget D-vitamin som personer med lys hud.

Den mængde D-vitamin, vi producerer med hjælp fra solen i løbet af sommeren, er som regel brugt op i løbet af efteråret. Vi risikerer derfor at få D-vitaminmangel i vinterhalvåret, hvis vi ikke spiser nok fed fisk, olie, æg og mejeriprodukter eller tager D-vitamintilskud. Mejeriprodukter er også vigtige for calciumindtaget1.


Ældre har større risiko for at rammes af D-vitaminmangel2

Personer, der tilbringer meget tid indendørs og sjældent er ude i solen, risikerer at få D-vitaminmangel. Kroppens evne til at optage D-vitamin forringes desuden med alderen på grund af lavere hormonniveauer og forandringer i huden. Det er derfor vigtigt at være opmærksom på og kontrollere D-vitaminniveauet hos ældre og ved behov igangsætte en behandling for at sikre et optimalt indtag. Det anbefalede indtag er op til 10 mikrogram om dagen for børn og voksne og op til 20 mikrogram om dagen for voksne, som sjældent er ude i solen eller er over 75 år1.



Referencer

  1. Nordiska ministerrådet. Nordic Nutrition Recommendations 2012: Integrating nutrition and physical activity. 5th ed. Copenhagen: Nordisk Ministerråd, 2014.
  2. Sobotka et al. ESPEN Book, Basics in Clinical Nutrition. Galen. 5th Edition, 2019. 8.7; 433-437.
  3. Bischoff et al. Effects of vitamin D and calcium supplementation on falls: a randomized controlled trial. J Bone Miner Res. 2003; 18(2):343-51.