DETTE ER EN INFORMATIONSSIDE TIL SUNDHEDSFAGLIGT PERSONALE
 
Bekræft venligst at du er sundhedsfagligt personale for at fortsætte. Hvis du er patient eller pårørende kan vi også hjælpe dig med at komme til vore sider målrettet dig.
Dette materiale er kun tilgængeligt for sundhedsfagligt personale, og du omdirigeres
The following content is restricted for consumers only.
You will be redirected.
 
Inflammatorisk tarmsygdom

KOST OG LIVSSTIL KAN GØRE EN STOR FORSKEL

 
Inflammatorisk tarmsygdom

Tilbagevendende tarmbesvær såsom diarré, smerter, mavekramper, nedsat appetit og vægttab kan tyde på inflammatorisk tarmsygdom (IBD).* Tarmsygdomme som IBD kan påvirke livskvaliteten negativt.

 

IBD er en gruppe sygdomme, som kendetegnes ved, at mave-tarm-kanalen er kronisk inflammeret. Personer med IBD kan lide af periodiske eller konstante symptomer, som gør det svært at udføre hverdagsaktiviteter. De to mest almindelige former for IBD er Crohns sygdom og ulcerøs colitis.

 

 

Stadig flere rammes

 

Prævalensen af IBD stiger. Man regner med, at cirka 2,2 millioner lider af sygdommen alene i Europa. Man kender ikke den bagvedliggende årsag til IBD, men arv og miljø anses for at have en vis betydning.

 

 

Livsstils- og kostændringer

 

IBD-symptomer kan påvirkes af kost og stress, så det kan hjælpe at ændre på livsstilen og kosten. Ofte har personer med IBD lært, hvilke fødevarer der fremprovokerer symptomerne for lige præcis dem, men som regel bliver problemerne forværret ved indtagelse af mejeriprodukter, fed og stærkt krydret mad, koffein og alkohol – men også for mange fibre kan give problemer.

 

For en person med IBD er det vigtigt at spise letfordøjelig mad. Det er også vigtigt at følge bestemte kostråd i forbindelse med medicinsk behandling, eftersom interaktionen mellem medicin og visse fødevarer kan påvirke symptomerne. En del patienter kan opleve uønsket vægttab, når symptomerne blusser op. Så er det vigtigt, at patienten har et passende nærings- og væskeindtag – det gøres nemmest ved at spise hyppigere og mindre måltider eller om nødvendigt ved hjælp af kosttilskud.(1,2)

 

Hos Nestlé Health Science fokuserer vi en stor del af vores forskning på at udvikle ernæringsbehandlinger til gastrointestinale problemer, inklusive IBD. Vores mål er at hjælpe patienterne, så de kan få det bedre.

 
  1. http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/inflammatory-bowel-disease/basics/definition/con-20034908
  2. Loftus EV Jr. Clinical epidemiology of inflammatory bowel disease: Incidence, prevalence, and environmental influences. Gastroenterology. 2004 May;126(6):1504-17.
 

*Patientens symptomer kan variere.

Indsend