Dette materiale er kun tilgængeligt for sundhedsfagligt personale, og du omdirigere
 
Er du sundhedspersonale?
Dette materiale er kun tilgængeligt for sundhedsfagligt personale, og du omdirigeres
The following content is restricted for consumers only.
You will be redirected.
 
 
Amning och komjölksproteinallergi
AMNING
 

Amning af spædbørn med mælkeallergi

At få diagnosen komælksallergi kan være skræmmende og stjæle glæden ved at amme. Vi hjælper dig, så du kan fortsætte med at nyde disse værdifulde stunder med dit barn.

 

Amning er den bedste løsning for dig og dit spædbarn. Selvom dit barn har fået diagnosen komælksallergi, kan du fortsætte med at amme. Lægen vil hjælpe dig med at finde en velegnet kost, som håndterer dit barns allergi. Rådene kan variere, afhængigt af hvor alvorlige symptomerne er, eller om barnet er allergisk over for flere fødevarer.

 

 

For børn med mælkeallergi, hvor modermælken ikke er nok, eller for de børn, som af en eller anden årsag ikke kan ammes, findes der specialprodukter, der er fri for mælkeprotein.

Hvorfor amning er vigtig og godt

Jo tidligere, desto bedre

  • Når man ammer den første time efter fødslen, får det nyfødte barn råmælk fyldt med vigtige næringsstoffer og vitaminer.
  • Amning anbefales i de første seks måneder.
 

Følelsesmæssige fordele

  • Du og dit barn udvikler et stærkt følelsesmæssigt bånd.
 

Beskytter dig og dit barn

  • Modermælk indeholder mange beskyttende stoffer, som er gode for det lille spædbarns sundhed, vækst og udvikling. Den mindsker også risikoen for, at barnet udvikler sygdomme senere i livet.
  • Mødre, der ammer, har mindre risiko for at blive ramt at diabetes, bryst- og æggestokkræft.

Hvilken type næring er bedst for barnet?

Den eneste måde at afhjælpe symptomerne ved komælksallergi er at udelukke komælk fra barnets mad.

 

Det er vigtigt, at du ikke eksperimenterer med at give barnet mælkefri kost, inden du har fået anbefalinger og råd fra lægen.

 

I nedenstående tabel beskrives forskellene mellem de forskellige typer produkter.

 

eHF

AAF

Hvad er det?

eHF står for "extensively hydrolyzed formula" og er produkter, der er baseret på ekstensivt hydrolyseret protein. Det betyder, at proteinet i komælken, som forårsager barnets allergiske reaktion, er nedbrudt kraftigt (hydrolyseret).

AAF står får "amino acid formula" og er produkter baseret på frie aminosyrer. Disse produkter indeholder ikke komælksprotein.

Hvad består det af?

Komælksproteinet er nedbrudt i mindre dele, hvilket betyder, at barnets immunforsvar ikke kan genkende det.

 

Disse produkter indeholder også andre næringsstoffer, som fremmer dit barns vækst og udvikling. For at efterligne modermælk så meget som muligt indeholder visse eHF-produkter laktose.

Disse produkter består af frie aminosyrer, der udgør byggestenene for protein. De indeholder ingen hele eller mindre dele af komælksprotein.

Disse produkter indeholder også andre næringsstoffer, som fremmer barnets vækst og udvikling.

 

Hvilke børn er disse produkter velegnede til?

 

 

Disse er førstevalg til børn med diagnosen komælksallergi.

 

 

Disse produkter anbefales til børn med alvorlig komælksallergi, flere fødevareallergier eller børn, hvis symptomer ikke forbedres af et produkt med hydrolyseret protein (eHF).

 

Hvornår og hvordan skal dit barn introduceres til fast føde?

En del børn bliver tidligt interesseret i mad. Tidligst fra firemåneders-alderen kan du lade barnet få små smagsprøver på almindelig mad, så længe det er så små mængder, at de ikke konkurrerer med amningen.

 

Selvom du giver små smagsprøver, er det altså vigtigt at fortsætte med at fuldamme eller give erstatning som normalt, indtil barnet er seks måneder. Ved cirka 6 måneder er det tid til at vænne dit barn til at spise almindelig mad. Fortsæt med at amme eller give specialnæring som normalt i denne periode. Du kan læse mere på www. foedevarestyrelsen.dk.

 

I opskrifter, der indeholder mælk eller mælkeprodukter, kan du i stedet anvende færdigblandet specialnæring i samme mængde. Tilsæt også gerne lidt neutral olie i barnets mad for at øge energiindholdet.

 

Rådfør dig hos en diætist, læge eller sundhedsplejerske, hvis du er usikker.

Indsend